Fastum gél

 

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

 

Ez a gyógyszer orvosi vény/rendelvény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő és szakszerű alkalmazása.

Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez.

Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

Mit tartalmaz ez a gyógyszer?

 

Hatóanyag: 25 mg ketoprofen 1 g gélben.

Egyéb összetevők: karbomer, etanol, narancsvirágolaj, levendulaolaj, trietanol-amin, tisztított víz.

 

Mit kell tudni erről a gyógyszerről?

 

A ketoprofen az egyik leghatékonyabb képviselője a nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjának, igen erős gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása jól ismert. A Fastum gél ketoprofen hatóanyagot tartalmaz, és külsőleg kell alkalmazni az ízületek, inak, szalagok és izmok  fájdalma, gyulladása, sérülése esetén.

Ha egyúttal a szokásos kezelési módszereket is alkalmazzuk, a készítmény elősegíti a bőr, az erek,

a nyirokerek és a nyirokcsomók felszínes gyulladásos folyamatainak gyógyulását is.

A megfelelően megválasztott vivőanyagok biztosítják a hatóanyag jó felszívódását anélkül, hogy

általános mellékhatásoktól kellene tartani. A gyógyszerrel való kezelést a bőr igen jól tűri, még akkor is, ha az érintett bőrfelület igen érzékeny.

 

Milyen esetekben használjuk ezt a gyógyszert?

 

A gél olyan izom vagy csontízületi reumás vagy ún. traumás eredetű fájdalmak helyi kezelésére ajánlott, mint  baleseti sérülések, zúzódások, a ficamok, húzódásos, rándulásos sérülések, hátfájás, nyakmerevedés (torticollis).

 

Milyen mellékhatások fordulhatnak elő a kezelés folyamán?

 

Leírtak helyi bőrjelenségeket, melyek később túlterjedhetnek az alkalmazás területén, és szórványos esetekben súlyosak és az egész szervezetet érintőek (szisztémásak) lehetnek: allergiás bőrreakció, bőrgyulladás, kontakt ekcéma, csalánkiütés, a bőr kipirulása, bőrviszketés, égő érzés, hólyagok, fényérzékenységi reakció.

A NSAID gyógyszerek egyéb szisztémás hatásai (az emésztőrendszert, illetve a vesét érintő hatások) a hatóanyag bőrön át történő felszívódásától, az alkalmazott gyógyszermennyiségtől, a kezelt terület nagyságától, a bőr állapotától, az alkalmazás időtartamától és az esetleges fedőkötés használatától függően jelentkezhetnek.

A nemkívánatos hatások előfordulása csökkenthető az ebben a tájékoztatóban leírt tanácsok betartásával. A mellékhatások általában időlegesek, de ettől függetlenül, ha mégis előfordulnának, beszéljen róluk orvosával vagy gyógyszerészével. Tájékoztassa orvosát, ha olyan nem kívánatos hatást észlel, amely ebben a tájékoztatóban nem szerepel.

 

Alkalmazható-e ez a gyógyszer terhességben és a szoptatás alatt?

 

A terhességben és a szoptatás időszakában a ketoprofen kezelés nem ajánlott.

 

Előfordulhat kölcsönhatás más gyógyszerek együttes alkalmazásakor?

 

Ilyen kölcsönhatást nem észleltek.

 

Ismert-e összeférhetetlenség a készítménnyel szemben?

 

Más hatóanyagokkal eddig nem tapasztaltak összeférhetetlenséget.

Mindazonáltal óvatosság szükséges, ha Ön kumarin típusú szájon át szedhető véralvadásgátló kezelésben részesül. Ebben az esetben beszéljen kezelőorvosával.

 

Hogyan alkalmazzuk ezt a gyógyszert?

 

Tubus:

A gélt (az érintett terület nagyságától függően 3-5 cm csíkot vagy ennél többet) naponta egyszer vagy kétszer kell vékony rétegben, enyhe masszírozással felvinni az érintett területre.

 

Gyógyszeradagoló

A gyógyszeradagoló előtöltése: nyomja meg néhányszor az adagoló pumpáját, vagy nyomja be a henger alján levő dugattyút, amíg a gél meg nem jelenik. A gyógyszeradagolót vízszintes helyzetben ajánlott használni.


Az gyógyszeradagoló működtetése az adagoló pumpájának megnyomásával történik. A gélt (az érintett terület nagyságától függő mennyiségben) naponta egyszer vagy kétszer kell vékony rétegben, enyhe masszírozással felvinni az érintett területre.

A Fastum gél bevitele lehetséges iontoforézis módszerével is (a katód kerül a kezelt területre).

 

Milyen esetekben nem szabad a gyógyszert alkalmazni?

 

Nem szabad a Fastum gélt használni azoknál a betegeknél, akik túlérzékenyek ketoprofenre, aszpirinre vagy egyéb nem szteroid fájdalomcsillapítóra (NSAID), illetve fenofibrátra. A Fastum gél használata nem javasolt azon betegeknél sem, akiknél az aszpirintől (acetil-szalicilsav) vagy egyéb NSAID gyógyszertől asztma, orrnyálkahártya-gyulladás vagy csalánkiütés jelentkezett. A Fastum gél nem használható nyílt sebekre és bőrelváltozásokra, illetve a szem környékén.

 

Mire kell még ügyelni a kezelés folyamán?

 

A külsőleg alkalmazott gyógyszerek hosszú tartamú kezelés alatt túlérzékenységi reakciót vagy helyi irritációt okozhatnak. A fényérzékenységi és túlérzékenységi reakciók elkerülése érdekében a kezelt területet lehetőleg ne napoztassuk (beleértve a szoláriumot is) a kezelés ideje alatt, illetve az azt követő két hétben. A gél használatát abba kell hagyni, amennyiben kiütés jelentkezne. Közvetlenül a használat után mossunk kezet. Ne használjuk zárt fedőkötéssel. Nagy mennyiségek alkalmazása esetén az egész szervezetet érintő hatások is előfordulhatnak (pl.: asztma, túlérzékenység). A Fastum gél csak kellő körültekintéssel használható súlyos veseelégtelenségben szenvedőknél.

 

Hogyan tároljuk ezt a gyógyszert?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

Milyen kiszerelésben kapható ez a gyógyszer?

 

20 g, 30 g, 50 g vagy 100 g gélt tartalmazó tubusban.

 

100 g-os töltettömegű, hajtógáz nélküli mechanikus pumpával ellátott gyógyszeradagoló, mely polipropilén henger alakú tartályból, polietilén dugattyúból, poliacetál szelepből (az adagoló  pumpában) és polipropilén pumpából áll.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A forgalombahozatali engedély jogosultja:

A. Menarini Industrie Farmaceutiche Riunite s.r.l

(MENARINI GROUP), Firenze, Olaszország

 

A készítményt forgalmazza:

Berlin-Chemie AG

(Menarini Group)

Glienicker Weg 125.

12489 Berlin, Németország

 

OGYI-T-5670/01-05

Betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2007. február 14.